CUISINE




SEX BY THE LAKE









Jedni uwielbiają gołąbki, inni kuchnię molekularną lub fushion. Tak samo jest z drinkami. Nie wszystkich zadowala standardowa karta drinków - i wtedy trzeba zdać się na wyobraźnię barmana lub własną.

Dziś przedstawimy Wam autorskiego drinka. To kamikaze z finezyjną dokładką.

Na dwa drinki potrzebujesz:
  • 2 kiwi
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 60 ml wódki cytrynowej lub 30 ml zwykłej wódki
  • 40 ml białego rumu
  • syrop blue curacao (lub likier)
  • dwie garści kruszonego lodu


Do melaksera wrzuć:
  • 2 kiwi
  • 2 łyżeczki cukru
  • 60 ml wódki cytrynowej (lub 30 ml czystej wódki i sok z połowy cytryny oraz otartą skórkę z połowy cytryny)
  • 2 garści kruszonego lodu

Zmiksuj i wlej do kieliszka. Zostaw ok. 2 łyżki na później.


W szklance wymieszaj:
  • 20 ml syropu blue curacao
  • 40 ml białego rumu
  • sok z 1 cytryny
Z "impetem" wlej do kieliszka (ta warstwa ma opaść na dno po wymieszaniu z zielonym sorbetem kiwi), odstaw do lodówki lub zamrażarki na 10 minut.

Korzystając z lejka lub tubki samodzielnie zrobionej z folii aluminiowej wlej na dno syrop lub likier Blue Curacao.
Ułóż łyżką na wierzchu zostawiony sorbet kiwi, udekoruj plasterkiem kiwi i cytryny.



Wersja prostsza (dwuwarstwowa):
Do kieliszka wlej przygotowaną warstwę a'la kamikaze.
Następnie łyżką nałóż warstwę sorbetu kiwi.


1 comment: